Kapusta

Kapusta Kapusta głowiasta biała, podobnie jak inne warzywa kapustne, pochodzi od kapusty dzikiej. Została ona przypuszczalnie udomowiona prze Celtów w pierwszym tysiącleciu p.n.e. Kapusta jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku twory skrócony pąk, z dużymi, zwiniętymi liśćmi, zwany głową, która stanowi cześć użytkową. System korzeniowy kapusty sięga do głębokości 1,5m, a poziomo rozrasta się do 1,2m. Skrócona łodyga nazywana jest głąbem. Kilkanaście najstarszych liści zebranych jest w rozetę; liście, które pojawiają się dalszej kolejności, zachodzą na siebie, a ich nerw główny łukowato się wygina. W rezultacie pąk wierzchołkowy rośliny zostaje zamknięty, tworzy się główka, a powstające wewnątrz główki nowe liście przyczyniają się do zwiększenia jej wymiarów. Całkowite zahamowanie wzrostu pąka następuje w fazie dojrzałości użytkowej główki. W drugim oku wegetacji, po przejściu okresu spoczynku, uwarunkowanego obniżeniem temperatury do 1-3°C, przez co najmniej cztery tygodnie, roślina wchodzi w fazę rozwoju generatywnego. Wytwarza rozgałęzione pędy kwiatostanowe, a następnie kwiaty i owoce. Owocem kapusty jest łuszczyna długości 9-12 cm, która zawiera kulistawe, oliwkowo-brunatne nasiona, zachowujące zdolność kiełkowania, przeciętnie 4-5 lat.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes