Listopad w warzywniku

Listopad w warzywniku Ponieważ mamy warzywa, które mogą pozostać na grządkach pomimo mrozu i śniegu należy je odpowiednio zabezpieczyć. Do warzyw zimujących w gruncie zaliczamy zimową sałatę, szczypiorek i szpinak. Te właśnie warzywa warto po pierwszych przymrozkach okryć cienką warstwa słomy lub gałązkami drzew iglastych. Pierwsze dni listopada są zazwyczaj jeszcze w miarę słoneczne, więc warto wykorzystać ten czas na sianie marchwi, pietruszki, kopru oraz sadzenie czosnku. Dzięki temu siewowi będziemy się cieszyć wczesnymi zbiorami nowalijek. Wysiane w tym okresie warzywa dają plon o około dwa tygodnie wcześniejsze od tych sianych wiosną. W tym okresie warto również zacząć pędzenie cebuli na szczypior. Takie pędzenie polega na tym iż sadzi się małe cebulki do ziemi i systematycznie podlewa. Po około dwóch tygodniach będziemy mieli zieloną cebulkę konieczną do sporządzenia kanapek czy sałatek. Po zbiorach warzywnik należy bardzo dokładnie wygrabić usuwając jednocześnie wszelkie pozostałości typu nać czy chwasty. Ziemię należy przekopać oraz nawieźć nawozami organicznymi.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes