Obsługa kompostownika

Obsługa kompostownika Każdy kompostownik musi być systematycznie podlewany. Co jakiś czas warto przemieszać zawartość kompostownika. Zawartość kompostownika powinna być stale mokra i powinna wyglądać jak mokra gąbka. Gdy kompostownik jest już pełny najlepiej na jego wierzch narzucić trochę słomy, ziemi albo torfu i tak pozostawić do następnego sezonu. Na wierzchniej części kompostownia należy zrobić wgłębienia, aby woda deszczowa nie ściekała, ale wnikała do poszczególnych kompostowanych warstw. W zasadzie kompost nadaje się do użytku już po trzech tygodniach, ale najlepiej jak kompostuje się przez jeden sezon wtedy ziemia uzyskana z kompostu jest bardzo dobrym materiałem ogrodniczym. Pryzma kompostowa powinna być przerabiana, co najmniej raz na dwa miesiące a dzięki temu procesy gnilne będą przebiegać prawidłowo i równomiernie w całej pryzmie. Najlepiej przekopać go tak, aby warstwa dolna znalazła się u góry. Aby przyspieszyć rozkład pryzmy można ją dodatkowo nawilżać, wprowadzać do pryzmy preparaty sporządzone z pokrzyw.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes