Listopad w warzywniku

Listopad w warzywniku Ponieważ mamy warzywa, które mogą pozostać na grządkach pomimo mrozu i śniegu należy je odpowiednio zabezpieczyć. Do warzyw zimujących w gruncie zaliczamy zimową sałatę, szczypiorek i szpinak. Te właśnie warzywa warto po pierwszych przymrozkach okryć cienką warstwa słomy lub gałązkami drzew iglastych. Pierwsze dni listopada są zazwyczaj jeszcze w miarę słoneczne, więc warto wykorzystać ten czas na sianie marchwi, pietruszki, kopru oraz sadzenie czosnku. Dzięki temu siewowi będziemy się cieszyć wczesnymi zbiorami nowalijek. Wysiane w tym okresie warzywa dają plon o około dwa tygodnie wcześniejsze od tych sianych wiosną. W tym okresie warto również zacząć pędzenie cebuli na szczypior. Takie pędzenie polega na tym iż sadzi się małe cebulki do ziemi i systematycznie podlewa. Po około dwóch tygodniach będziemy mieli zieloną cebulkę konieczną do sporządzenia kanapek czy sałatek. Po zbiorach warzywnik należy bardzo dokładnie wygrabić usuwając jednocześnie wszelkie pozostałości typu nać czy chwasty. Ziemię należy przekopać oraz nawieźć nawozami organicznymi.

Grudzień

Grudzień Wydawało by się że w grudniu nie ma już nic do roboty w ogrodzie ale to mylne twierdzenie. Jeśli ziemia jeszcze nie zamarzła można siać marchewkę, pietruszkę i koper. Jeśli na zagonach pozostała na przykład brukselka czy kapusta włoska to właśnie najwyższy czas, aby je zebrać. Jeśli mamy jeszcze por względnie pietruszkę na zagonach to można albo je tam pozostawić, ale można również wykopać i odpowiednio zabezpieczyć w kopcach. Jeśli mamy w ogrodzie inspekt służący do wiosennych siewów to teraz najwyższy czas, aby go przygotować do wiosennych siewów. Ziemię w inspekcie należy przekopać, zagrabić i zabezpieczyć przed zamarzaniem. Można na ziemię wsypać suchych liści, które będą stanowić doskonałą ochronę przed mrozami. Dobrze jest w tym okresie zakończyć przekopywanie gleby pozostawiając ją w tak zwanej ostrej skibie. Rośliny wieloletnie takie jak chrzan, rabarbar należy nawieźć nawozami najlepiej naturalnymi typu obornik bądź kompost. W grudniu warto również przejrzeć zapasy i usunąć te warzywa oraz owoce, które zaczęły się psuć.

Groch

Groch Uprawa grochu znana jest od kilku tysięcy lat, jednak nie stwierdzono jednoznacznie, gdzie został udomowiony. Za przypuszczalną ojczyznę grochu uważa się Azję Środkową, Zakaukazie, Iran. Groch jest rośliną jednoroczną o silnym korzeniu palowym długości nawet do 1m. Jego łodygi, cienkie i puste w środku, osiągają wysokość od 20 do 200 cm. Liście pierzaste, złożone, składające się z 1-3 par jajowatych listków bocznych, opatrzone są na szczycie wąsami czepnymi. U podstawy liścia z węzłów łodygi wyrastają duże przylistki. Kwiaty, zwykle białe, wyrastają z kątów liści. Owocem jest strąk, który zawiera najczęściej 5-8 nasion. Strąk grochu może mieć na wewnętrznej stronie pergaminową błonę, zwaną inaczej wyściółką, bądź też może być jej pozbawiony. Zależne od budowy strąka rozróżnia się grochy łuskowe z wyściółką pergaminową- do spożyci nadają się tylko nasion, oraz grochy cukrowe, bez wyściółki- zielony strąk można spożywać w całości ja strąk fasoli szparagowej. Nasiona mogą być gładkie i kuliste lub pomarszczone, często kanciaste. Zachowują zdolność kiełkowania przez 5-7 lat. Groch łuskowy o nasionach pomarszczonych zawiera więcej cukrów, a mniej skrobi w porównaniu z odmianami o nasionach gładkich, dlatego ma lepszy smak i wolniej przejrzewa. Groch cukrowy uprawia się jedynie w ogródkach i na działkach. Podobnie rzadko uprawiane są wysokie odmiany grochu łuskowego, gdyż wymagają podpór, co zwiększa koszty robocizny. Strąki u odmian wysokich dojrzewają na roślinie stopniowo i okres ich zbioru przedłuża się nawet do 3 tygodni.

Mój ogród

Mój ogród W moim ogrodzie są grządki, na których rosną warzywa i kwiaty. Są również drzewa owocowe i ozdobne oraz krzewy owocowe i ozdobne. Praca w ogrodzie rozpoczyna się wczesną wiosną a kończy w momencie, gdy spadnie pierwszy śnieg. W ostatnie słoneczne listopadowe dni zbieramy ostatnie dary jesieni w postaci warzyw oraz późnych odmian jabłek i gruszek. Do przechowywania nadają się jedynie zdrowe okazy owoców oraz warzyw. Warzywa przechowujemy zazwyczaj w kopcach lub piwnicy. Do przechowywania nadają się jedynie warzywa zdrowe i nieuszkodzone. Przed ułożeniem ich w kopcu należy je najpierw starannie otrzepać z nadmiaru ziemi. Zbiór warzyw należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami gdyż warzywa przemarznięte nie nadają się do przechowywania. W tym okresie zbiera się również kapustę brukselską oraz jarmuż. Te warzywa na odmianę są smaczniejsze w momencie jak zetnie je pierwszy przymrozek wiec ze zbiorem nie trzeba się spieszyć. W ziemi można pozostawić pora gdyż mu nie szkodzą mrozy, ale warto zabezpieczyć jego części nadziemne, aby łatwiej było go wydobyć w miarę potrzeb.