Ogród w cieniu

Ogród w cieniu Ogrody całkowicie zacienione powstają najczęściej w pobliżu i pod starymi drzewami. Taki ogródek może być bardzo ładny, ale dobór roślin musi być bardzo staranny. Przy uprawie niektórych roślin cień jest pożądany i tylko w takim miejscu będą się dobrze czuły, rozwijały i zakwitały. Większość roślin, które lubią cień doskonale rośnie byle tylko im zapewnić odpowiednią wilgotność. Niestety pod drzewami najczęściej jest bardzo sucho gdyż liście czy szpilki nie dopuszczają wilgoci do gleby. Silne korzenie drzew wyciągają z gleby wszelkie składniki pokarmowe jednak te trudne warunki znosi dobrze w zasadzie mnóstwo roślin takie jak na przykład barwinki, rumianki czy bodziszki. Przy wyborze roślin do nasadzeń w cieniu trzeba zdać sobie sprawę, że takie miejsce jest całkowicie różne od tego położonego w słońcu. Ozdobą miejsc znajdujących się w całkowitym cieniu będą na pewno rośliny ozdobne z liści a nie z kwiatów. Warto również dobrać rośliny o zróżnicowanych kształtach oraz liściach. Wśród takich bylin wyróżniamy tojad, języczki, pluskwice, jarzmiankę czy rodgresję.

Nawożenie ziemi

Nawożenie ziemi Jednym z najważniejszych zabiegów, od których zależy wygląd i kondycja roślin jest nawożenie gleby. Jeśli nasze rośliny rosną na podłożu piaszczystym użyźnia się je przy pomocy nawozów organicznych typu kompost czy ziemia kompostowa. Dzięki takiemu użyźnianiu ziemia dłużej będzie utrzymywała wilgoć oraz związki organiczne. Do najlepszych nawozów zaliczamy kompost, korę, która została przekompostowana lub torfowe substraty ogrodnicze. Należy uważać na nawozy sztuczne gdyż ich przedawkowanie może spowodować zniszczenie roślin. W tego typu ziemi nawozy organiczne są bardzo szybko zużywane przez rośliny, aby więc temu zapobiec warto dodać do gleby nawozy organiczne słabo rozłożone jak na przykład słomę czy obornik. Składniki te dzięki mikroorganizmom bytującym w ziemi rozłożą się tworząc humus a co za tym idzie poprawią strukturę gleby. Można również zastosować nawozy zielone. Na tego typu ziemiach rośliny należy sadzić wiosną gdy ziemia jest jeszcze naturalnie wilgotna i nie zdążyła przeschnąć w wiosennym słońcu.

Ogród w lesie lub na piaskach

Ogród w lesie lub na piaskach Nie wszystkie ogrody mają glebę idealną do sadzenia bylin. Są i takie położone na przykład na terenach piaszczystych bądź leśnych gdzie gleba daleko odbiega od idealnego wzorca. Podstawowym warunkiem dobrego wzrostu roślin jest zawsze odpowiednie nasłonecznienie. Piaszczysta gleba jest zazwyczaj przewiewna i lekka, nagrzewająca się szybko w pierwszych promieniach wiosennego słońca i dzięki temu będzie sprzyjała rozwojowi wielu roślin. Zanim rozpocznie się prace w ogrodzie należy wykonać kilka prac, które ulepszą glebę. Najważniejszym zadaniem będzie ulepszenie gleby, co możemy zrobić przy pomocy torfu oraz ziemi gliniastej. Całą pracę rozpoczyna się od zgarnięcia wierzchniej części gleby do głębokości około trzydziestu centymetrów. Następnie zbiera się warstwę gleby piaszczystej na głębokość szpadla. W to miejsce wsypuje się warstwę około piętnastu centymetrów gleby gliniastej oraz torfu odkwaszonego. Na wierzch wsypuje się ziemię zebraną z samej góry. Na takiej ziemi musi być systematycznie, co dwa lata wprowadzany torf odkwaszony oraz kompost.

Mój ogród

Mój ogród W moim ogrodzie są grządki, na których rosną warzywa i kwiaty. Są również drzewa owocowe i ozdobne oraz krzewy owocowe i ozdobne. Praca w ogrodzie rozpoczyna się wczesną wiosną a kończy w momencie, gdy spadnie pierwszy śnieg. W ostatnie słoneczne listopadowe dni zbieramy ostatnie dary jesieni w postaci warzyw oraz późnych odmian jabłek i gruszek. Do przechowywania nadają się jedynie zdrowe okazy owoców oraz warzyw. Warzywa przechowujemy zazwyczaj w kopcach lub piwnicy. Do przechowywania nadają się jedynie warzywa zdrowe i nieuszkodzone. Przed ułożeniem ich w kopcu należy je najpierw starannie otrzepać z nadmiaru ziemi. Zbiór warzyw należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami gdyż warzywa przemarznięte nie nadają się do przechowywania. W tym okresie zbiera się również kapustę brukselską oraz jarmuż. Te warzywa na odmianę są smaczniejsze w momencie jak zetnie je pierwszy przymrozek wiec ze zbiorem nie trzeba się spieszyć. W ziemi można pozostawić pora gdyż mu nie szkodzą mrozy, ale warto zabezpieczyć jego części nadziemne, aby łatwiej było go wydobyć w miarę potrzeb.