Fiołek

Fiołek Żywe, wesołe barwy fiołków rozświetlają każdą porę roku. Niektóre mają słodki zapach, inne mogą służyć jako przyprawa. Kojarzą się nam wiosną, miłością i szczęściem. Do rodzaju Viola należą dobrze znane z ogrodów fiołki i bratki oraz ich ozdobne odmiany. Mogą rosnąć na froncie rabaty lub w ogródku skalnym; często kwitną przez całe lato. Większość gatunków pochodzi z u umiarkowanej strefy półkuli północnej. Są to przeważnie mrozoodporne byliny, ale często uprawia się je jako rośliny jednoroczne lub dwuletnie. Na ogół dobrze rosną w każdej glebie, zarówno w słońcu jak i w półcieniu. Nieliczne wymagają szczególnej opieki. Wszystkie fiołki mają płaskie, talerzowate, pięciopłatkowe kwiaty, ale ich wielkość, kształty, kolory i wzory bardzo się różnią. Niektóre gatunki tworzą z tyłu kwiatu rurkę lub ostrogę. Liście większości sąowalne do sercowatych, dł. 2-4 cm, czasem ząbkowate. Sadzimy wiosną w umiarkowanie żyznej, przepuszczalnej glebie każdego rodzaju, najlepiej w pełnym słońcu. Regularnie ogławiamy.

Listopad w warzywniku

Listopad w warzywniku Ponieważ mamy warzywa, które mogą pozostać na grządkach pomimo mrozu i śniegu należy je odpowiednio zabezpieczyć. Do warzyw zimujących w gruncie zaliczamy zimową sałatę, szczypiorek i szpinak. Te właśnie warzywa warto po pierwszych przymrozkach okryć cienką warstwa słomy lub gałązkami drzew iglastych. Pierwsze dni listopada są zazwyczaj jeszcze w miarę słoneczne, więc warto wykorzystać ten czas na sianie marchwi, pietruszki, kopru oraz sadzenie czosnku. Dzięki temu siewowi będziemy się cieszyć wczesnymi zbiorami nowalijek. Wysiane w tym okresie warzywa dają plon o około dwa tygodnie wcześniejsze od tych sianych wiosną. W tym okresie warto również zacząć pędzenie cebuli na szczypior. Takie pędzenie polega na tym iż sadzi się małe cebulki do ziemi i systematycznie podlewa. Po około dwóch tygodniach będziemy mieli zieloną cebulkę konieczną do sporządzenia kanapek czy sałatek. Po zbiorach warzywnik należy bardzo dokładnie wygrabić usuwając jednocześnie wszelkie pozostałości typu nać czy chwasty. Ziemię należy przekopać oraz nawieźć nawozami organicznymi.

Wybieramy rośliny

Wybieramy rośliny Aby nasz ogród w przyszłości pięknie zakwitł rośliny należy dobierać bardzo starannie. Przede wszystkim należy wybierać odmiany kwiatów, które będą pasowały do otoczenia, nie będą zbyt wymagające pod względem rodzaju gleby i jej wilgotności. Najlepiej wybierać gatunki, które pierwotnie rosły w szkółkach o podobnym typie gleby. Najlepsze do tego typu ogrody sa byliny, które gromadzą zapasowe substancje odżywcze w bulwie, mają bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy oraz grube, pokryte włoskami liście. Do takich roślin możemy zaliczyć bergenię, funkię, jasnotę, rodniki, mikołajka oraz naparstnicę. Do piaszczystej gleby najlepiej wybierać do sadzenia rośliny, które wcześniej rosły w pojemnikach gdyż tego typu rośliny po posadzeniu jeszcze przez jakiś czas korzystają z zapasów zmagazynowanych w starej, pojemnikowej ziemi i dzięki temu ich system korzeniowy bardzo dobrze się rozwija a sama roślina bardzo dobrze przyzwyczaja się do nowych warunków, co jest bardzo ważne, aby roślina pięknie się prezentowała i stosunkowo szybko zakwitła.

Zabiegi pielęgnacyjne

Zabiegi pielęgnacyjne W ogrodach z piaszczystą gleba bardzo ważna jest gospodarka wodna. Prostym zabiegiem, który zapobiegnie przesuszeniu gleby jest jej ściółkowanie. Ściółkowanie nie tylko zapobiegnie przesuszeniu gleby, ale również w znaczny sposób oszczędzi nam czasu, który musielibyśmy przeznaczyć na odchwaszczanie. Dzięki ściółce gleba nie będzie miała w miarę jednakową temperaturę w ciągu całej doby a na dodatek może dodatkowo ozdobić cały ogród. Do ściółkowania można użyć kory sosnowej, trocin lub rozdrobnionych pędów. Taki materiał ściółkarski rozsypuje się dookoła młodych drzew, krzewów oraz dookoła bylin, co najmniej pięciocentymetrową warstwą. W tego typu ogrodach na pewno będzie trzeba częściej podlewać rabaty niż w innych ogrodach. To jeden z najważniejszych zabiegów, które należy przeprowadzać systematycznie w momencie, gdy gleba przeschnie na głębokość około dziesięciu centymetrów. Podlewanie rozpoczynamy najczęściej w maju a kończymy w październiku. Oczywiście, jeśli lato jest suche wtedy podlewamy codziennie najlepiej wczesnym porankiem lub późnym popołudniem.