Kukurydza

Kukurydza Kukurydza nigdzie nie występuje w formie dzikiej. Znalezione w indiańskich mogiłach sprzed 4500 lat kolby kukurydzy odznaczają się tymi samymi właściwościami, które cechują kukurydzę dziś uprawianą. Do Europy kukurydza dostała się wieku XVI, do Polski sprowadzoną ją z Bałkanów w końcu XVIII wieku. Kukurydza jest rośliną jednoroczną. Jej system korzeniowy, silnie rozwinięty w podpowierzchniowej warstwie gleby, twory korzenie przybyszowe, dłuższe niż korzeń główny rośliny. Łodyga zwana źdźbłem, osiąga wysokość do 2,5 m; na całej długości wypełni ją gąbczasty rdzeń. Liście, o długich, lancetowatych blaskach, mają barwę zieloną lub ciemnozieloną, czasem fioletowo-czerwonawą. Kukurydza jest rośliną rozdzielnopłciową, jednopienną, wiatropylną. Owocem kukurydzy jest ziarniak, zwany ziarnem, stanowi on materiał siewny. Ziarniaki mają wysoką wartość energetyczną, występują w nich również witaminy ora nieznaczne ilości wapnia i żelaza.

Groch

Groch Uprawa grochu znana jest od kilku tysięcy lat, jednak nie stwierdzono jednoznacznie, gdzie został udomowiony. Za przypuszczalną ojczyznę grochu uważa się Azję Środkową, Zakaukazie, Iran. Groch jest rośliną jednoroczną o silnym korzeniu palowym długości nawet do 1m. Jego łodygi, cienkie i puste w środku, osiągają wysokość od 20 do 200 cm. Liście pierzaste, złożone, składające się z 1-3 par jajowatych listków bocznych, opatrzone są na szczycie wąsami czepnymi. U podstawy liścia z węzłów łodygi wyrastają duże przylistki. Kwiaty, zwykle białe, wyrastają z kątów liści. Owocem jest strąk, który zawiera najczęściej 5-8 nasion. Strąk grochu może mieć na wewnętrznej stronie pergaminową błonę, zwaną inaczej wyściółką, bądź też może być jej pozbawiony. Zależne od budowy strąka rozróżnia się grochy łuskowe z wyściółką pergaminową- do spożyci nadają się tylko nasion, oraz grochy cukrowe, bez wyściółki- zielony strąk można spożywać w całości ja strąk fasoli szparagowej. Nasiona mogą być gładkie i kuliste lub pomarszczone, często kanciaste. Zachowują zdolność kiełkowania przez 5-7 lat. Groch łuskowy o nasionach pomarszczonych zawiera więcej cukrów, a mniej skrobi w porównaniu z odmianami o nasionach gładkich, dlatego ma lepszy smak i wolniej przejrzewa. Groch cukrowy uprawia się jedynie w ogródkach i na działkach. Podobnie rzadko uprawiane są wysokie odmiany grochu łuskowego, gdyż wymagają podpór, co zwiększa koszty robocizny. Strąki u odmian wysokich dojrzewają na roślinie stopniowo i okres ich zbioru przedłuża się nawet do 3 tygodni.

Jęczmień

Jęczmień Jęczmień to rodzaj z rodziny wiechlinowatych (traw); ok. 28 gat. jednorocznych lub wieloletnich roślin zielnych występujących w różnych strefach klim.; źdźbło wys. 60-100 cm; liście lancetowate, dość szerokie; kłos ma na każdym wcięciu osadki kłosowej po 3 wąskie, jednokwiatowe kłoski, o drobnych plewach i dużych ościstych plewkach; owocem jest ziarniak oplewiony o plewce niezrośniętej z ziarniakiem lub ziarniak nieoplewiony (orkisz). W Polsce rosną dziko 2 gat.: jęczmień płonny, H. murinum i jęczmień żytni, H. nodosum, o łamliwych osadkach kłosowych. Jako zboże uprawia się 1 gat., jęczmień zwyczajny, H. vulgare, H. sativum. Na podstawie liczby kłosków na pięterku osadki kłosowej gat. ten dzieli się na 5 podgat lub odmian bot.: jęczmień wielorzędowy, jęczmień dwurzędowy, jęczmień pośredni, jęczmień dwurzędowy endemiczny, jęczmień labilny zmienny. Uprawiane w Polsce odmiany jęczmienia dwurzędowego należą do grupy bot. nutans, a jęczmienia wielorzędowego do ościstych jęczmieni czwartorzędowych; jęczmień nagi ma odmiany wielo- i dwurzędowe.

Warzywa

Warzywa Co za pytanie? Oczywiście, że jak tylko ma się kawałek ziemi pod uprawę to należy zrobić ogródek warzywny. Kocham grzebanie w ziemi. Oczywiście pomoc jest mi potrzebna, bo najwięcej siły potrzeba na skopanie gleby. Dalej już sobie radzę sama. Najpierw planuję grządki gdzie posadzić marchew, pietruszkę , selery, pory, fasolkę szparagową żółtą, buraki, ogórki, sałatę, cebulę, szczypior i koper. To jest podstawa każdego roku. Tych warzyw nawet w małych ilościach nie może zabraknąć w moim warzywniaku, gdyż najbardziej je lubimy. Przygotowanie warzyw pod zasiew to najprostsza praca. Najgorsze dopiero nastąpi. A co? Pielenie. Zielsko przy minimalnym deszczu rośnie jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Jest to praca nie do przerobienia. Ale efekt końcowy w postaci zbiorów rekompensuje nam wszystko. Własne wyhodowane warzywa to miód malina w ustach. Nic ich nie zastąpi Sam zapach i smak tych warzyw nie zastąpią żadne cudeńka na straganach. Są to najbardziej ekologicznie wyhodowane warzywa. Zero nawozu.