Kukurydza
Kukurydza nigdzie nie występuje w formie dzikiej. Znalezione w indiańskich mogiłach sprzed 4500 lat kolby kukurydzy odznaczają się tymi samymi właściwościami, które cechują kukurydzę dziś uprawianą. Do Europy kukurydza dostała się wieku XVI, do Polski sprowadzoną ją z Bałkanów w końcu XVIII wieku. Kukurydza jest rośliną jednoroczną. Jej system korzeniowy, silnie rozwinięty w podpowierzchniowej warstwie gleby, twory korzenie przybyszowe, dłuższe niż korzeń główny rośliny. Łodyga zwana źdźbłem, osiąga wysokość do 2,5 m; na całej długości wypełni ją gąbczasty rdzeń. Liście, o długich, lancetowatych blaskach, mają barwę zieloną lub ciemnozieloną, czasem fioletowo-czerwonawą. Kukurydza jest rośliną rozdzielnopłciową, jednopienną, wiatropylną. Owocem kukurydzy jest ziarniak, zwany ziarnem, stanowi on materiał siewny. Ziarniaki mają wysoką wartość energetyczną, występują w nich również witaminy ora nieznaczne ilości wapnia i żelaza.
Kategoria: Rośliny, Warzywa | Tagi: historia, kolba, kukurydza